Sparen vergelijken

Waardebehoud van vermogen

Hoe zorg ik voor waardebehoud van mijn vermogen?

Rentestanden historisch laag
Sinds de kredietcrisis is het verschil tussen de inflatie en de rente erg laag. Dit betekent dat het voor spaarders niet makkelijk is om het spaargeld zijn waarde te laten behouden. U moet dus alert zijn op het ongemerkt inslinken van uw spaartegoed door dit te laten staan op een stoffige spaarrekening bij uw huisbank.
U houdt maar weinig rente over na inflatie

Er is een groot verschil tussen de nominale rente en de reeele rente (inclusief de inflatie). Een rekenvoorbeeld: De inflatie bedraagt op dit moment ongeveer 2,10%.Bij de meeste spaarrekeningen krijgt u op dit moment zo’n 2,60%, als u uw best doet. U verdient dan nog maar 0,50% per jaar op uw spaargeld.

Vermogensrendementsheffing eet de resterende rente op
Maar wat als u goed spaart, en spaarzaam en zorgvuldig met uw geld om gaat? Dan komt de overheid langs om fijn belasting bij te heffen. Dat is de vermogensrendementsheffing, bedacht in 2001. Al uw vermogen boven de euro 20.000, bij stellen en gezinnen euro 40.000, wordt belast met 1,20%. U teert dan, jaar in jaar uit, 0,70% op uw vermogen in (!).

Zoeken naar rendement
Wat kunt u hieraan doen? Plaats uw tegoeden niet alleen op een spaarrekening, maar overweeg ook een spaardeposito of belegging te nemen. Op een spaardeposito kreeg u tot voor kort 4,00% voor 5 jaar. De rekensom wordt dan al anders; u verdient per jaar 1,90%, en met aftrek van de 1,20% houdt u tenminste nog 0,70% over. En de aandelenbeurzen lijken ook te stabiliseren. Er zijn veel bedrijven die elk jaar keurig 5% dividend uitkeren. Dan zou de som nog iets beter kunnen worden.

Waardebehoud is al mooi
Spraken we enkele jaren geleden nog over waardegroei. Nu is een ding zeker. U moet vandaag de dag al hard werken om tenminste waardebehoud voor uw spaarcenten te realiseren.

Vermogen beheren
Meer weten over het beheren van vermogen? Kijk bijvoorbeeld bij vermogensbeheer van de ING Bank.

Exit mobile version