Sparen vergelijken

Spaarvormen

Welke spaarvormen zijn er?
De hoofdvormen van sparen zijn als volgt.
Spaarrekening zonder voorwaarden
Spaarrekening met voorwaarden
Spaardeposito

Spaarrekening zonder voorwaarden
Bij sparen zonder voorwaarden of vrij opneembaar sparen bent u volledig vrij ten aanzien van inleg en opname. De bank is niet zeker hoe lang zij over uw spaargeld kan beschikken. Daarom is de rentevergoeding op een vrij opneembare spaarrekening in principe ook het laagst van alle spaarvormen.

Spaarrekening met voorwaarden
Te overwegen is om een spaarrekening te openen met enige beperkingen (sparen met voorwaarden). Er geldt dan bijvoorbeeld een boete bij opname, of een minimale looptijd. In de regel laat u uw spaargeld toch langere tijd op uw spaarrekening staan, dus het is eigenlijk niet bezwaarlijk om enige beperking aan te gaan. En als u dan een hogere rente krijgt dan op een vrij opneembare spaarrekening, dan kan dit voor sommige consumenten interessant zijn.

Spaardeposito
Verwacht u uw spaargeld voor enkele jaren niet nodig te hebben? Dan loont het zeer zeker de moeite om een spaardeposito te openen. U kunt uw geld voor een vooraf bepaalde duur vastleggen, en krijgt daar een verhoogde rentevergoeding voor. Gebruikelijke termijnen voor een spaardeposito zijn 1, 2, 3, 5, of 10 jaar.
Meer weten?

Hierboven staat een vereenvoudigd overzicht van spaarmogelijkheden. Zodat u snel zicht hebt op de grote lijn. Wilt u meer weten? Kijk dan eens bij de overzicht van spaarvormen van de Consumentenbond.

Mobiele versie afsluiten