Welke (spaar)banken zijn er?
Banken In Nederland zijn er veel verschillende banken. Dat is mooi, dat komt tenslotte toch de marktwerking en concurrentie ten goede, zou je zeggen. Beseft moet worden dat er slechts enkele grootbanken actief zijn, en daarnaast veel banken met een kleinere omvang. De markt wordt gedomineerd door de volgende banken.
Nederlandse grootbanken
Nederland kent nog vier grote bankinstellingen die de Nederlandse bancaire markt domineren.
Rabobank
ING
ABN AMRO (inclusief het voormalige Fortis)
SNS Bank
Enkele banken hebben een verzekeringstak. Bij ABN AMRO zijn de verzekeringsactiviteiten bewust gesplitst na de staatsovername. Bij ING is verzekeraar Nationale Nederlanden apart geplaatst vanwege marktdominantie. Rabobank heeft dit slimmer gedaan, die zit overal een beetje in. Zo zit zij via Eureko voor 37% in Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland met ontelbaar veel labels (FBTO, Centraal Beheer, Zilveren Kruis, etc.). Stiekem is Rabobank marktleider in veel financiele productmarkten, maar zij is slim om dit in het Calvinistische Nederland niet teveel te etaleren.
Bron: Eerlijke Bankwijzer 2012 – gegevens 2010
Grote verzekeraars met bancaire diensten
Vervolgens zijn er diverse grote verzekeraars die actief zijn als bank. Wij noemen de meest bekende verzekeraars die bankproducten aanbieden.
Centraal Beheer Achmea
Delta Lloyd
OHRA Bank
Specialistische banken
Er zijn ook specialistische kleine banken, die zich richten op bepaalde marktsegmenten. Dit kan zijn op het gebied van investeringsdoelstellingen of een thema als duurzaamheid.
NIBC Direct
Triodos Bank
ASN Bank
En er zijn nog wat vreemde eenden in de bijt, die geld willen aantrekken op de particuliere spaardersmarkt. Een voorbeeld is de LeasePlan Bank, die een miniem onderdeel is van autoleasemaatschappij LeasePlan.
Meer weten?
De DNB heeft een uitgebreid katern met informatie over Nederlandse banken. Lees meer over waar u een beoordeling van banken kan vinden.