Sparen vergelijken

Waarom spaarrente daalt en hypotheekrente stijgt

Hoe kan het dat de spaarrente al jarenlang zo laag blijft? De spaarrentes bevinden zich per begin 2017 op een waar dieptepunt van 0,6 tot 0,9% rente per jaar. Tegelijk lijkt nu de hypotheekrente langzaam te gaan stijgen. Belegger Robeco legt uit dat dit komt door een verschil tussen de korte en de lange rente.

Bij sparen krijg je korte rente

Bij sparen gaat het om de korte rente; de variabele rente die je ontvangt voor sparen. Al enkele jaren is de korte rente negatief. De korte rente is de rente die banken ontvangen als ze hun gelden storten bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het rentetarief van deze rente, de zogenaamde Euribor, is onlangs gedaald naar -0,4 procent. Banken moeten dus geld betalen als zij een spaartegoed bij de ECB hebben (!). De reden van deze lage rente is dat de Europese overheden erop sturen dat banken hun geld niet oppotten, maar investeren in de economie mwycdam.

Bij een hypotheek betaal je lange rente

De meeste consumenten betalen bij hun hypotheek een rente die voor meerdere jaren is vastgezet. Steeds minder consumenten kiezen vanwege de huidige lage rentestanden voor een variabele rente. Zij kiezen een rentevastperiode van 5, 10, 15 of 20 jaar. De banken kijken bij het bepalen van de hypotheekrente naar de lange rentestanden. De lange rente wordt bepaald door de verwachtingen van deposito’s en staatsobligaties, die op hun beurt weer in belangrijke mate afhankelijk zijn van de inflatieverwachtingen. De verwachting is dat de inflatie gaat toenemen. Om die reden stijgt ook de hypotheekrente.

Wat zijn de verwachtingen voor de rente?

Het ziet ernaar uit dat de ECB haar rente, de Euribor, de komende jaren laag zal laten blijven. Niet alleen om de economische groei aan te jagen, maar ook omdat het veel Zuid-Europese landen goed uitkomt dat hun schulden zo weinig kosten. Dat alle opgebouwde tegoeden zoals pensioengelden van de Noord-Europese landen hiermee fors worden uitgehold, lijkt weinigen te deren. Tegelijk zal in de wereld de economische groei weer toenemen, en daarmee ook de inflatie, en daarmee ook de hypotheekrente.

Sparen weinig renderend

U moet er bewust van zijn dat de komende jaren de inflatie kan toenemen, en tegelijk de spaarrentes laag blijven. Een onaangename combinatie voor spaarders, want uw vermogen wordt door de inflatie minder waard en u krijgt er niets voor op uw spaarrekening. Sparen blijft dan ook een gevaarlijke manier om uw vermogen te vormen; u holt langzaam uw vermogen uit als u niet oplet. Hoe kunt u er wel voor blijven zorgen dat uw vermogen haar waarde behoudt? Wellicht dat met het stijgen van de lange rente spaardeposito’s ook een betere rente voldoen. Hou dit in de gaten. En blijf nadrukkelijk naar andere investeringscategorieën kijken, zoals beleggen of het kopen van vastgoed.

Mobiele versie afsluiten